Dupa numeroase discutii despre ce inseamna a avea sau a nu avea un caine de rasa cu pedigree, am luat hotararea de a detalia cateva aspecte importante in vederea formarii unui punct de vedere al viitorului proprietar de caine in privinta acestui subiect.

De multe ori am auzit :
“Vreau un caine de rasa pura, dar nu imi trebuie un caine cu pedigree, pentru ca nu ma intereseaza sa merg cu el in expozitii.”
“Puiul ar costa 200 de euro, dar daca iau puiul cu pedigree ma costa 500 euro, de ce sa platesc aceasta diferenta de bani pentru o hartie”. Aici pot sa adaug ca achitand o suma in plus de bani pentru un caine cu pedigree cumparat de la un creacator serios,ai garantia ca acel caine este vaccinat si deparazitat corect,ai garantia ca acel pui a fost nascut din parinti care la randul lor au fost crescuti si ingrijiti cum trebuie.

In Romania, cultura chinologica se afla inca la un nivel foarte scazut, iar marea majoritate a oamenilor nu stiu cu exactitate ce inseamna un pedigree, la ce serveste pedigree-ul si cum se obtine acesta.
O sa incerc sa va explic pe scurt cateva aspecte despre acest subiect, ca sa va faceti o idee de ce este atat de important un pedigree autentic.

Ce este pedigree-ul ?

Pedigree-ul este acel certificat de inregistrare a unui caine in Cartea de Origine Romana, care in Romania este emis de A.Ch.R. (Asociatia Chinologica Romana).

In pedigree sunt consemnate date de identificare ale cainelui (numele acestuia), rasa careia ii apartine, genealogia sa, datele de identificare ale cainelui (tatuaj, microcip) si datele de identificare ale crescatorului (nume, adresa, telefon).

Despre un caine care poseda un pedigree se cunosc cu exactitate mai multe aspect : numele cainelui, data nasterii, parintii, bunicii, strabunicii si stra-strabunicii cainelui. Se poate sti cine, dintre stramosi, a fost campion de frumusete in Romania sau in strainatate. Se mai poate sti cine a produs acel caine si ce urmasi a dat acel caine.

Mai jos va prezint modelul de pedigree emis de Cartea de Origine Romana (A.Ch.R) …

image_pedigree image_pedigree

Astfel, cu atatea informatii pe care le poate furniza un singur document, pedigree-ul este un act extrem de important atat pentru crescator cat si pentru viitorul proprietar.

La ce foloseste pedigree-ul?

Un caine care nu are pedigree nu poate fi considerat “caine de rasa pura”, chiar daca, din punct de vedere morfologic, acel exemplar este identic cu cainii din rasa careia se spune ca “ar trebui” sa apartina.
Aceasta inseamna ca un caine fara pedigree nu poate participa la expozitii chinologice oficiale in Romania, expozitii internationale, campionate, expozitii de club. Unui caine fara pedigree, este extrem de dificil in a i se gasi un partener de monta, pentru ca nici un crescator sau proprietar serios nu va accepta vreodata sa isi monteze propriul caine cu pedigree cu un exemplar fara pedigree.
Este esential ca toti cainii sa fie frumosi, dar si sanatori si echilibrati iar montele efectuate la intamplare nu pot oferi nici un fel de garantie in acest sens.

Pedigree-ul trebuie sa furnizeze garantia selectionarii puiului pe care viitorii proprietari il cumpara, iar acesta atesta faptul ca acei caini utilizati la monta apartin rasei respective,deci sunt caini de „rasa pura”.

De foarte multe ori, oamenii considera ca pedigree-ul nu foloseste la nimic, pentru ca au convingerea ca acesta serveste numai acelora care participa la expozitiile canine. Exista si alte cazuri in care cumparatorului i se spune ca puiul are pedigree, dar nimeni nu ii explica la ce foloseste, asa ca viitorul proprietar il baga intr-un sertar, considerandu-l o bucata de hartie, din care nu intelege nimic si care din punctul lui de vedere nu ii foloseste la nimic.

Daca ne plac foarte mult una sau mai multe caracteristi ale unui caine de rasa (frumusete sau temperament), atunci este corect si firesc sa achizitionam un caine oferit cu documente oficiale, pentru ca numai un caine cu pedigree este un caine de „rasa pura”.
“Cainele de rasa pura”, chiar si din punct de vedere legal, este sinonim cu “cainele cu acte”,adica un caine cu pedigree. Daca se doreste achizitionarea unui caine cu adevarat rasa pura, aceasta trebuie sa fie certificata si garantata printr-un pedigree.
Nu este indicata achizitionarea unui pui din „canise” fantoma de pe internet. Aceste „canise” au zeci sau sute de rase disponibile, iar in cateva zile sau saptamani de la achitarea unui avans, puiul poate ajunge la voi. Marea majoritate a acestor pui provin din „ferme de caini” din Ungaria, Polonia etc si deseori acesti pui ajung la noii proprietari slabi, nevaccinati si bolnavi. Am vazut cazuri de carnete de sanatate cu vaccinuri false sau dubioase, in care puiul la cateva ore sau zile de la sosirea lui in noua casa a dat semne de imbolnavire de parvoviroza sau alte boli.
Cumparand un pui cu pedigree de la un crescator serios, nu va veti mai confrunta cu toate aceste probleme.

Daca v-ati hotarat ca achizitionati un caine de rasa cu pedigree ar trebui sa cautati un adevarat caine de rasa, cu un pedigree real, cautand un crescator serios (care creste o rasa sau doua) care nu face inselatorii cu actele, care face o adevarata selectie chinotehnica, si nu comerciala !

Cum putem face acest lucru?
O cale buna este de a contacta asociatia chinologica teritoriala din zona in care locuiti si sa cereti informatii daca exista vre-un cuib disponibil din rasa pe care o doriti.
Puteti cauta si pe internet site-uri ale unor canise care cresc o rasa sau doua, unde veti putea vedea ce pui au avut acestea, cate monte au avut in ultimul an, pedigree-ul parintilor, la ce concursuri au participat acesti, in ce conditii sunt crescuti parintii si puii etc.

Nu uitati ca toate formalitatile de emitere a pedigree-ului se pot efectua numai prin cluburi de rasa si asociatii teritoriale membre A.Ch.R. (respectiv F.C.I.).

Sper ca am atins toate punctele importante in subiectul „pedigree”.

Pentru orice alta informatie va stau la dispozitie,

Cu cele mai bune ganduri,
Bogdan Mihaescu
David King Of Bulls Kennel.