Bull terrier – Istoricul si originea

In jurul anului 1835 in Marea Britanie, crescatorii de caini si-au propus sa creeze „ultimate fighting dog” , cel mai bun caine de lupta. Pentru a realiza acest lucru, bulldog-ul englez a fost incrucisat cu terrier-ul englez, care astazi nu mai exista. In urma acestui program de incrucisare a aparut un caine de talie mica, compact si robust, cantarind in jur de 13-15 kg. In cele din urma, pointer-ul spaniol a fost adaugat in programul de ameliorare al rasei pentru a-i favoriza cresterea in inaltime. Initial, varietatea de culoare a rasei cea mai frecvent intalnita era cea dungata.
In 1860, un crescator s-a gandit ca, creerea unui Bull Terrier alb imaculat ar fi un lucru interesant. A avut dreptate si odata creat, Bull Terrier-ul alb si-a castigat rapid popularitatea.
Datorita blanii sale albe si curajului sau, cainele Bull Terrier alb este cunoscut astazi ca si White Cavalier (cavalerul alb). Exista si un aspect neplacut la aceasta varietate de caini: o mare parte dintre Bull Terrier-ii albi se pot naste surzi. In 1936, s-a hotarat ca Bull Terrier-ul alb si cel colorat sa fie considerati varietati distincte ale aceleasi rase. Bull Terrier-ul colorat poate fi de orice culoare sau combinatii de culori, cu exceptia albului. Daca culoarea alba este prezenta, ea nu trebuie sa fie dominanta.
Bull Terrier-ul este recunoscut de catre American Kennel Club, fiind incadrat in grupa terrier-ilor.

Bull terrier – Relatiile cu familia si casa

Bull terrier-ul este un caine extrem de curajos. Rasa se dovedeste a fi un companion afectuos si minunat care se adapteaza usor la majoritatea circumstantelor. Bull terrier-ul poate fi intr-o oarecare masura suspicios, rezervat fata de alti caini sau fata de straini. Din acest motiv, proprietarii de Bull terrier trebuie sa fie precauti cand cand ii fac cunostiinta cu un animalut sau o persoana noua.

Bull terrier – Ingrijire

Bullterrier-ul nu necesita o ingrijire speciala, daca sunt tinuti in climate temperate, calde. Bull terrier-ul nu este prea fericit sa traiasca in regiunile reci si cu umiditate crescuta. Bull terrier-ul alb necesita o atentie deosebita cand este expus in razele soarelui din moment ce este predispus arsurilor solare. Cainii Bull terrier au o blana scurta, fina, motiv pentru care nu necesita o ingrijire speciala decat in perioadele de naparlire. Bull terrier-ul este intalnit in doua varietati: alb si colorat. Creat prin incrucisarea bulldog-ului cu un terrier, acest caine este tenace, exceland odata in cadrul luptelor de caini. Din fericire, acest sport sangeros a devenit ilegal, Bull terrier-ul devenind un animal de companie afectuos si hazliu.

Bull terrier – Boli si afectiuni curente

In general, Bull terrier-ul este un caine rezistent si sanatos, cu putine griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si afectiuni au fost semnalate:

  • Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
  • Ectropion este o afectiune pleoapelor care cauzează rasfrangerea in afara a marginii libere a pleoapei.
  • Mastocitoamele sunt procese tumorale maligne, care pot afecta pielea sau organele interne ale cainelui.
  • Sindromul cozii rotitoare este o tulburare de comportament in care cainele isi roteste coada in mod continuu sau si-o alearga.
  • Arsurile solare se pot produce atunci cand pielea sensibila este expusa razelor solare pentru o perioada lunga de timp.
  • Surditatea poate fi semnalata la nasterea cateilor.
  • Dermatita interdigitala cunoscut ca pododermatita este o inflamatie a labelor ce includ picioarele si unghiile.
  • Luxatia patelara reprezinta o tulburare care afecteaza rotula (patela). Ea migreaza din santul de culisare la nivelul extremitatii distale a femurului.
  • Rinichiul polichistic este o boala progresiva, ireversibila, mostenita si care poate duce la insuficienta renala.
  • Stenoza aortica este o boala cauzata de ingustarea supapei (valva) care poate provoca simptome cum ar fi slabiciune, colaps si moarte subita.

Bull terrier – Durata de viata

Durata medie de viata a Bull terrier-ului este de 14-15 ani.